Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου

Πώς αντέδρασαν κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολιτικοί αρχηγοί, στις ανακοινώσεις  του Αλέξη Τσίπρα – Ιερώνυμου για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.

Δείτε: Ιστορική συμφωνία εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας (βίντεο)

Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε «την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας».

Το κόμμα της Πειραιώς σχολιάζει πως «απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση «εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος».

Κίνημα Αλλαγής

«Πόσο ουδέτερη είναι τελικά η θρησκευτική ουδετερότητα κ. Τσίπρα;» αναρωτιέται το Κίνημα Αλλαγής μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας.

«Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κάνοντας ακόμα μια μεγαλοπρεπή kolotoumba (διεθνής όρος πλέον), αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου.

«Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει μάλιστα σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας. Και όλα αυτά για να προστεθεί μια φράση περί θρησκευτικής ουδετερότητας στο 3ο άρθρο του Συντάγματος. Μιας προσθήκης που ήδη αποδυναμώθηκε από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει πως παραμένει σταθερά υπέρ της αρχής των διακριτών ρόλων.

«Το σημερινό ανακοινωθέν δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση και, επιπλέον, δημιουργεί σοβαρότατες και δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες για το μέλλον τους, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο απλός παπάς που στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό μας αυτή την εποχή της κρίσης, αξίζει σεβασμού», καταλήγει.

 

ΚΚΕ

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εκτιμά ότι «η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Ένας διαχωρισμός, ο οποίος σε τίποτε δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου».

«’Αλλωστε, ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας και η εκκοσμίκευση του κράτους, της εκπαίδευσης, όλων των θεσμών, συντελέστηκε σε πολλές χώρες από την ίδια την αστική τάξη και το κράτος της, από την περίοδο ακόμα της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 και σε συνέχεια τον 19ο αιώνα, πριν ακόμα την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την εμφάνιση των σοσιαλιστικών κρατών, κατά τον 20ο αιώνα» συνεχίζει η ανακοίνωση του Περισσού.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές».

Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί ότι « για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας».

 

Το Ποτάμι

Αιχμηρός στην κριτική του εμφανίστηκε, μέσω του Alpha, ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος σχολίασε ότι δεν επήλθε διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας.

«Συμφωνήσανε για τα λεφτά, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία. Στο Ποτάμι μιλάμε για διακριτούς ρόλους, για μη παρέμβαση της εκκλησίας στα βιβλία των θρησκευτικών. Για αυτά δεν υπήρξε καμιά συζήτηση χθες» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού και ζήτησε δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης «ότι δεν υπάρχουν 10.000 κενές θέσεις στο δημόσιο. Γιατί όπως ξέρουμε το πρώτο μέλημά τους είναι να ταΐσουν τα δικά τους παιδιά, και αυτό σημαίνει προσλήψεις που θα εξασφαλίσουν ψήφους».

«Πόση είναι αυτή η αμφισβητούμενη περιουσία για την οποία έγινε λόγoς χθες στη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το πούμε και αυτό είναι μια ντροπή της ελληνικής κοινωνίας. Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου κατέληξε μόνο σε ένα μπάλωμα για τα οικονομικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ένωση Κεντρώων

Ο Μάριος Γεωργιάδης εκφράζει την έντονη αντίθεση της Ένωσης Κεντρώων απέναντι στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σημειώνοντας

«Η κυβέρνηση βγάζει τους δέκα χιλιάδες κληρικούς, από το δημόσιο ταμείο, για να μπορεί να κάνει νέους διορισμούς στο δημόσιο, δηλαδή νέα ρουσφέτια και κατά συνέπεια και νέοι ψήφοι για το ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε επίσης πως η Ένωση Κεντρώων θα βρεθεί απέναντι στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και αφορούν την λεγόμενη “ουδετερότητα”, δηλαδή, η Ορθόδοξη Εκκλησία παύει να είναι η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος και αναρωτήθηκε, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων “πως ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε η θρησκεία μας να εξισώνεται με δόγματα και αιρέσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί